Mor als 93 anys el dibuixant Antoni Mingote, emblema de la Ironia sorneguera:
conservadora i centralista.Nascut a Sitges, el Dibuixant titllava de
cursis els qui demanaven el català al Senat.
Entre els molts defectes del Règim dictatorial espanyol es trobava: "el seu nul sentit de l'humor". Per tant, si una cosa tenia el règim, era la seva gran al·lèrgia a tothom que es dediqués a fer riure. I encara més d'una manera intel·ligent. Per això, les Revistes d'Humor "no van tenir el seu moment daurat" fins a finals de la Dictaura del Generalíssm, moment en què -Por Favor-, -El Papus-, -Muchas Gracias- i -Barrabás van ajudar a Torpedinar la dissortada dictadura.
En plena dictadura, només hi va haver lloc per a una revista satírica:"La Codorniz", de la qual el Dibuixant sitgetà l'Antoni Mingote, mort el 3 d'abril de 2012 als 93 anys, va ser un dels excel.lents emblemes. De "La Codorniz" se n'han explicat un grapat de Llegendes Urbanes sobre portades que mai s'han publicat (sic i resic). Una de les que es parla sovint és la que va coincidir amb la celebració dels 25 anys de la instauració del règim franquista.
L'aparell de l'Estat va llançar un Lema per a l'Efemèride:25 años de paz. Es parla d'una portada en què es va recollir el lema amb punts suspensius. A la contra es completava el missatge: “25 años de paz...iencia”.
Amb aquesta publicació es mostrava una cara més oberta, tot i que també va rebre els Cops de la censura. Entre els seus col·laboradors hi havia autors que discrepaven del Règim, però sense mostrar la seva oposició, com seria el cas del Dibuixant sitgetà l'Antoni Mingote, i altres com ara Perich, Forges i Gila, que optarien per un camí de crítica social i defensa de la democràcia.
Paradoxalment,l'any 2001,l'Antoni Mingote va rebre a Llançà i de mans d'aleshores President de la Generalitat,l'Honorable Jordi Pujol, el Premi Gat Perich d'humor gràfic.
El sitgetà Antoni Mingote va col·laborar amb La Codorniz a partir del 1943 i, des del 1953, amb el diari ABC, on la imatge dels seus dibuixos i els seus acudits esdevindrien fins ara una part de la visió dretana i centralista de la publicació.
Malgrat que havia nascut a la Vila de Sitges, l'any 1919,el Dibuixant Antoni Mingote no parlava mai el català, tot i que confessava un amor molt "sui generis" per la llengua catalana,per exemple,parlant de la seva mare,nascuda a Batea en deia:“La meva mare pensava en català i cantava en català”, deia amb orgull.Però,aquest amor de mare, no li impedia titllar de “cursis” els qui demanaven el català al Senat.
El seu "Humor" es va caracteritzar per l'Enaltiment dels Valors de la dreta i de l'espanyolisme, barrejat tot plegat per un cert populisme que retratava el costumisme hispànic i que el faria atractiu a públics de diferent procedència social.
Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada