El Sant Calze,àlies el Sant Grial,és la copa que la Tradiciò senyala que va utlitzar Jesús en el Sant Sopar.Al segle XXI són diverses les Ciutats que es disputen guardar aquesta Sagrada Relíquia,un veritable motiu de veneracio i de cult, com ara el Calze d’Antioquia o el Sacro Catino de Genova, entre moltes atres.
També el Sant Grial ha generat tribulacions entre personatges que han desitjat la seva possessió,bo i pensant que li’n comportaria trobar-s’hi amb major Poder.
*El Sant Calze del Sant Sopar,igualment ha estat un central motiu de la Literatura feta novel.la des de l’Edat Mitjana –la novela artùrica per exemple- fins als nostres dies, i fins i tot una peça referent en Obres d’Art que representen el Sant Sopar, especialment de l’Escola d’Art valenciana que arrenca amb Joan de Joanes, fins l’impressionant San Sopar d’en Francesc Ribalta que precidix l’Altar Major de l’Església del Reial Col.legi del Corpus Christi de la ciutat de València.
*La recerca i l’estudi que se remonten a l’any 1736 (segle XVIII) han fet que sobre el Sant Calze,àlies Sant Grial, hi hagi tota una Documentacio recopilada, estudiada i contrastada que facilita la Credulitat sobre l’Autenticitat de la peça sagrada.Prou concluents resulten els Estudis dels Catedratics i Professors en Josep Sanchis Sivera (1914), en Joan Angel Oñate Ojeda (1952), el del Catedratic d’Arqueologia de Saragossa, l’Antoni Beltrán (1960) que en els seus estudis va confirmar que el Sant Calze era peça datable en l’epoca en què hi va viure Jesucrist.
*No han faltat estudis posteriors i d’especialistes estrangers, com ara el de l’alemany Michael Hessman, o els de la nortamericana Janice Bennett que no hi troben arguments per a “Desmentir l’autenticitat de la peça sagrada” i “Que aquesta Copa,àlies el Sant Grial fos feta servir per Jesucrist”.
*La Reliquia sagrada es venera en la Capella de la Catedral de València, coneguda com del Sant Grial,a l’antiga Aula Capitular de la Catedral valenciana. En el centre d’un extraordinari Retaule esculpit en Alabastre, procedent del que era l’entrada a l’antic Cor Catedralici i obra d’Antoni Dalmau i de Giuliano Poggibosni (Julià el Florenti), en Escultures també d’en Joan de Sagrera,en Joan de Sogorb i l’Arnau de Brusel.les, s’expon a la veneració el Sant Calze,àlies el Sant Grial.
*El Pelegrinatge del Sant Grial o Sant Calze,una copa de pedra d’agata carolina d’uns 9 cm. de diametre per uns 5,5 de profunditat ha estat molt llarg i la conclusió és que el Rei Alfons el Magnanim va fer donacio del Sant Grial a la Seu de València, tal com hi reflecteix un Document de 17 de març de 1437 (segle XV).
*L’itinerari d’aquest Pelegrinatge i les seves vicissituts són perfectament descrites i argumentades en diverses publicacions, que narren des de la seva arribada a Roma, com va sortir d’allà enviat pel Diacon Sant Llorenç, a la Terra natal dels seus pares,a Osca, encara que –sembla ser que ell neix en Valencia- en una època en què la sea Familia es va traslladar a aquesta ciutat.
*A la ciutat d'Osca romandria ben guardat el Sant Grial fins a l’any 711 (segle VIIIè) en l’Església de Sant Pere el Vell-.Després durant la Invasió Àrab,des de la Catedral d’Osca es fa Itinerant de nou i en aquesta itinerància, viatja també el Sant Grial,com a sagrada Relíquia,cosa la qual explica la seva localització l’any 1045 (segle 10) en la Catedral de Jaca i des de l’any 1071 al Monasteri de Sant Joan de la Penya fins al 1399 (segle XIV) –en aquesta epoca “es quan s’inicia tota la Literatura Medieval vinculada al Sant Grial”-.
*L’any 1399 (segle XIV) el Rei català Marti l’Huma solicita tenir el Sant Grial o el Sant Calze en l’Oratori del seu Palau de Saragossa,des d’on viajaria en companyia del Rei a la seva Residència de Barcelona,capital de Catalunya. En possessió de la Familia Reial, serà l’Alfons el Magnànim qui el portarà a Valencia, en traslladar la Cort Catalana a aquesta ciutat, i el Sant Calze,àlies el Sant Grial hi quedarà dipositat definitivament en la Catedral de València.Les vicissituts han fet que en mes d’una ocasió hagi estat, per raons de seguretat, canviat d’emplaçament i fins i tot hagi sortit de la Seu valenciana.
*L’esdeveniment més proper és el de la Guerra Civil espanyola, que va obligar a amagar el Sant Grial, i per tot un seguit de diverses circumstàncies a ésser custodiat per una familia en la localitat riberenca de Carlet.Tots els creients cristians poden admirar i orar davant d’una Copa Sagrada,el Sant Calze,àlies el Sant Grial,que tenir Jesucrist a les seves mans en els moments més trascendentals de la seva Vida Terrenal, i per tant de l’instrument que aprofitaria per a establir una Aliança que regeneraria l’amor entre els éssers humans. Per als no creients contemplar la magnifica Copa de l’últim Sopar, montada sobre un artistic suport treballat en or i guarnit amb pedres precioses, junt al marc a on s’expon pot ser, com a minim, motiu d’Enriquiment Cultural i de poder fruir d’un emplaçament artistic digne de visitar.
Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada