diumenge, 18 de març del 2012

El Codi de Lleis Medieval escrit en Llengua catalana

Durant la segona meitat del segle XIX, va haver-hi un bon nombre d’erudits d’arreu dels territoris de la mal anomenada Corona d’Aragó, que varen dedicar el seu temps a l’Estudi del "Consitudinae Catalunya".

Serà el "Primer Codi de Lleis Medieval", escrit en català,i que és la defensa del Dret Civil Català.Les idees catalanistes,propagades pel català federalista en Valentí Almirall i per la Unió Catalanista van adquirir força embranzida,tot i recuperant d’una mena de Memòria Històrica l’interès per la Història de Catalunya.

El passat medieval dels territoris de la Corona d’Aragó,i les Lleis que la van regir, va passar al “Primer Pla del Punt de Mira” de tots aquells catalans que anhelaven la recuperació dels seus Drets Nacionals a Catalunya.

I,en el Camp Literari,davant el Renaixement,també va influir força en els Jurisconsults catalans,s’esforçaven en defensar les pròpies Lleis de Catalunya, esmicolades –justa la fusta- per l’omnipresent i funest “Decret de Nova Planta” (sic).Tant la Legislació catalana com Codi Civil Català hi van trobar nombrosos defensors a Catalunya,com ara en Joan Martí i Miralles,en Ramon Foguet,en Lluís Lluís i Dolç i Josep Franquet i Ferreres.

L’any 1888 (segle XIX),el Govern central espanyol aprovava el seu Codi Civil, conegut arreu com “Codi Civil d’Alonso Martínez”,que va provocar una forta protesta arreu de Catalunya, ja que es creia que vulneraven els Drets Històrics Catalans.Fins i tot,va crear-se una “Comissió Codificadora” que havia d’analitzar la situació creada, en la qual varen participar-hi activament els Jurisconsults citats.

El prestigiós Codi de Lleis Medieval,va ser recordat molt per la feina que realitzaren el català en Ramon Foguet i el valencià Benvingut Oliver, que varen realitzar estudis complerts d’aquesta obra que els va servir igualment per carregar-se de motius per combatre qualsevol legislació contrària als interessos autòctons.

En Ramon Foguet va estudiar Lleis a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a la Facultat de Dret de Madrid. D’ideologia carlista, va inspirar el Diari La Voz de la Patria i va ser elegit Diputat Provincial. Va publicar una edició del Llibre de les Costums Catalans” l’any 1877 (que va tenir una magnífica repercussió a nivell de tots els Països Catalans).

Anys més tard,l’any 1892, tornaria a incidir en el tema amb la publicació de l’obra “Derecho Catalán – Instituciones civiles de Catalunya”, en defensa de la Personalitat Jurídica de Catalunya davant dels intents d’instauració de l’abans esmentat Codi Civil unificador que recordava els Decrets de Nova Planta,que va ser molt contestat per part de la premsa catalana de les darreres dècades del segle XIX.

La crítica d’en Ramon Foguet hi queia en el fet que el Govern Central considerava Províncies allò que ell considerava com a Pobles:Clar i català,si veritablenent el Govern central vol respectar i conservar la Legislació dels Pobles que la tenen pròpia, mai no hagués de dir que les hi presentarà totes com apèndixs del “Código Civil Español”, si no és que afermadament creu que cap ni un d’ells en té un “Cos cabdal i complert de Legislació”, que mereixi ser conegut i conservat,com se’l mereix el “Codi dels Costums Escrits” .

Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada