divendres, 2 de setembre del 2011

11 Setembre 2011,una Diada cap-i-cua...!!


La llengua nacional dels Països Catalans:Fent-ne un repàs de la problemàtica que van causar els Decrets de Nova Planta de l’any 1717 que van donar el Tret d’Inici a tres segles d’intent d’anihilació de la llengua catalana per part de tot un seguit de Governs Centrals amb mentalitat castellana i castellanitzant,que mai nohan entès ni comprès de la Diversitat tant de parla com de cultura.Del rei Felip Vè,passant pel Generalíssim fins als actuals Governs del País Valencià,l’Aragó i les Illes Balears,la persecució política de la Llengua Catalana no ha tingut mai treva.

*Sortosament,sí que hi ha hagut una Societat Civil Forta que ha sabet i encara sap resistir i una Fidelitat Lingüística Intríncesa al Poble Català,com a Nació,que ha portat al desenvolupament d’una Literatura riquíssima,que la situaríem entre les dotze més importants delmón (sic i resic),la qual cosa és petit Miracle Cultural que ens cal reinvidicar tothora i amb el tot el possible orgull català.
En la històrica i fatídica data de l’11 de setembre de 1714,ens vindria molt bé una lectura del poema El Fossar de les Moreres d’en Frederic Pitarra,un poema ple d’emotivitat i de significat.

*L'Eurodistricte de l'“espai català transfronterer” és lluny de poder ser una realitat, a causa del “desenvolupament asimètric” de la Catalunya del Nord i la Catalunya del Sud o Autònoma. Aquest espai “existeix i té una realitat simbòlica”, però poca cosa més. Aquesta és la conclusió a què es pot arribar llegint l'article Enjeu de gouvernance d'abord symbolique, publicat en el darrer número de la Revista Internacional de Geopolítica Enjeux Diplomatiques et Stratégiques. L'article explica molt bé les diferències existents de l'Economia entre el Nord i el Sud de l'espai fronterer i constata que els fluxos humans transfronterers no són prou importants.

*Del Sud al Nord “hi ha poca mobilitat de la població”, ja que “l'economia de la Catalunya del Nord no està prou desenvolupada al segle XXI”. Del Nord al Sud constatem dues barreres,a) “la desconeixença de la llengua” i b) “els salaris poc elevats”. Això fa que els catalans del Nord només passin majoritàriament la frontera per fer compres de productes més barats com ara l'alcohol i el tabac i, també, per la nombrosa prostitució present en locals i carreteres properes a la frontera. Aquest treball d'anàlisi, finalment, serveix per posar sobre la taula la qüestió de si el projecte d'un Eurodistricte Català pot fer evolucionar la situació i estimular les relacions transfrontereres més enllà de l'”àmbit simbòlic” comú.

*Revista associada a l'ONU:La revista la publica el Centre d'Études Diplomatiques et Stratégiques, organisme consultiu del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides i associat al Centre d'Informació Regional de les Nacions Unides per Europa (UNRIC). Altres temes tractats en el mateix número de la revista són les revoltes àrabs, la situació nord-americana a mig mandat del president Obama, el països emergents com el Brasil i l'Índia i articles sobre la Xina i Rússia.

*Autors d'origen català:Els dos autors de l'article són analistes residents a París i tenen en comú els seus orígens a la Catalunya del Nord. Olivier Rouquan és un politòleg i investigador que col•labora regularment a RFI (Radio France International) i a la televisió France 24, la cadena pública d'informació contínua.Jordi Gomez és un jove universitari autor d'un estudi sobre el Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà i que està realitzant una tesi sobre les relacions transfrontereres catalanes, més enllà de l'Eurodistricte.

Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada