dijous, 15 de maig del 2014

Memòria Històrica de la Bibliotecària sitgetana.

M. Dolors Mirabent va néixer el 3 d'abril del 1926 a Guantánamo (Cuba). L'any 1936, ella i la seva família van arribar a Sitges, el mateix any en que s'inaugurava la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol. La Lolita, com es coneixia a la vila, va començar treballar a la Biblioteca al 1939 com a ajudant, quan hi havia un fons bibliogràfic de 4.000 llibres i sota la direcció de Maria Lluïsa Ganzemüller. Al 1951 va ser nomenada directora i fins l'any 1991 va dedicar la seva vida a la biblioteca. Tal com ha manifestat la regidora de Cultura, Mireia Rossell, “Lolita Mirabent ha esdevingut un referent indiscutible per a moltes generacions de sitgetans i sitgetanes. En l'àmbit personal no puc la recordo pacient quan de marrecs veiem la Biblioteca com un paradís de possibilitats. Estimava Sitges, el saber i les persones”. Durant aquests 51 anys dedicats a la Biblioteca, la Lolita va organitzar les primeres conferències d'escriptors com Josep Pla, Joan Fuster, Ramon Planes o J.V. Foix. També es van començar a fer classes de català i exposicions, entre les que ella recordava especialment hi figura la dels 50 anys de la mort de Santiago Rusiñol (1981). L'any 1983 va impulsar la creació de la segona biblioteca de Sitges, la Josep Roig i Raventós. Al llarg de la seva vida ha estat reconeguda amb nombroses distincions. El 1989 va rebre el Premi Trinitat Catasús, el 1995 se li va dedicar una sala de la biblioteca amb el seu nom, el 2006 va ser guardonada amb el Premi Especial per l'entrega desinteressada a millorar la cultura del seu poble i al 2008 va recollir la Medalla d'Honor de l'Institut d'Estudis Penedesencs. El funeral de Dolors Mirabent se celebrarà aquest dimarts a les 17h a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges.

1 comentari:

  1. S’instal•la a la planta baixa de la que fou casa de Miquel Utrillo dins del conjunt arquitectònic del Maricel. Compta amb poc més de 3.000 volums.Els inicis, marcats per la Guerra Civil, no van ser gens fàcils i la postguerra va ser llarga i difícil. Les novetats que ingressaven eren escasses, les restriccions elèctriques constants, tant que es va haver, fins i tot, de modificar l’horari d’obertura al públic.
    Entre 1948 i 1957, la biblioteca fou traslladada i instal•lada a l’edifici del Museu Romàntic, a can Llopis. L’any 1958 fou traslladada novament al seu emplaçament original. S’inicia així un període d’estabilitat i de creixement. Al davant hi ha una gran professional,l'excel.lent i magnífica Lolita Mirabent i Muntaner,activíssima, ànima i motor cultural de la Biblioteca Popular S.Rusiñol i força interessada que a l'Escola Esteve Barrachina hi hagués una Biblioteca Escolar,recolzada per ella mateixa i hi serà durant més de 40 anys.
    Només en resta als sitgetans i a qui hi subscriu -Mestre-bibliotecari de la Biblioteca Escolar Esteve Barrachina,ja en català "1983-1985"- donar infinites gràcies tant a la Lolita Mirabent i Montaner com a la Núria Amigó i Fornells per la il.lusió i l'empenta perquè,també a l'Escola Pública de Sitges hi hagués biblioteca escolar amb llibres en català i castellà.No oblidem gens ni mica l'obra d'excel.lència de la Directora Maria Saborit,Presidenta d'una Comissió de Lectura,integrada per les diferents biblioteques de la Vila i aquella Maleta Viatgera plena de llibres a cada centre escolar.Moltes mercès,Maria Saborit i que aviat hi consti la "Sala Maria Saborit",similar a la "Sala Lolita Mirabent" a la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol!.
    Froilan Franco, àlies El Mestre. Sitges

    ResponElimina