dimecres, 13 d’agost del 2014
Santiago Rusiñol,l'Art com a sacerdoci
Santiago Rusiñol, l’art com a sacerdoci
Tot i que s’inaugurà com a museu l’any 1933, el Cau Ferrat existeix des de finals del segle XIX, quan Santiago Rusiñol, el seu creador, adquirí dues cases de pescadors que s’aixecaven en aquest lloc i les convertí en un nou edifici que li serví alhora de taller i habitatge, i en el qual conservà les seves col·leccions artístiques.
Pintor, narrador, col·leccionista, viatger incansable i curiós impenitent, agitador cultural, dramaturg d’èxit, arqueòleg aficionat, periodista i, per damunt de tot, capdavanter del moviment modernista, Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861-Aranjuez, 1931) fou un personatge intel·lectualment polièdric i vitalment apassionat. Un personatge que concebia l’art com un sacerdoci i l’artista com l’escollit predestinat al sacrifici de viure del seu ideal fins a les últimes conseqüències.
De Sitges estant, Rusiñol va difondre la teoria de l’Art Total, de l’art entès com una nova religió. La celebració de les Festes Modernistes (1892-1899), l’edificació del mateix Cau Ferrat (1893-1894) i la inauguració del monument a El Greco (1898) convertiren Sitges en la Meca del Modernisme i Rusiñol en el summe pontífex d’aquest nou moviment artístic i cultural.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada