dilluns, 19 d’agost del 2013
La Revolta dels Remences a Catalunya.
Els pagesos de la Catalunya medieval en peu de guerra
*Entrevista als historiadors Àngel Casals i Valentí Gual.Un document inèdit sobre la lluita dels barcelonins contra els remences
Transcripció del manuscrit del reclutament de la host de Barcelona
Cap de setmana per la Garrotxa remença
*Després de moltes dècades d’abusos i penúries al camp, a mitjan segle XV la pagesia catalana va dir prou. Dos homes de diferent tarannà, Francesc de Verntallat i Pere Joan Sala, van encapçalar la primera revolta popular de la nostra història, una revolució que va fracassar en les formes, però no en el fons. A partir d’aquell moment, les classes oprimides van saber que unides podien lluitar pels seus drets… i sortir-se’n.
El temps de la servitud ja ha passat
Al crit de “El temps de la servitud ja ha passat”, els pagesos van provocar aldarulls a la vall d’Hostoles, a la vall d’en Bas, a Santa Pau i a Castellfollit de la Roca, a l’actual comarca de la Garrotxa, que en l’època es va erigir com a centre de la zona remença. Una de les principals reivindicacions del moviment remença va ser l’abolició dels mals usos, els drets que els senyors tenien sobre els seus vassalls i que es van arribar a regular per llei.
*I és que fins llavors els vassalls havien de viure a les terres que cultivaven sense possibilitat de marxar-ne si no pagaven una quantitat de diners al seu senyor. D’altra banda, no podien vendre les seves propietats i, en cas de morir sense testar o sense descendència, una tercera part del seu patrimoni anava a parar a les mans del seu senyor. A més, la dona i filles del pagès podien servir a la casa del senyor si aquest ho decidia, que també tenia dret de cuixa
*En el text, ens fem ressò d'un document inèdit localitzat per l'historiador Ramon Sarobe a l'Arxiu Històric de la Ciutat que aporta informació sobre la host que es va formar a Barcelona per sufocar els remences. A continuació en trobareu la transcripció, un comentari fet pel mateix Sarobe i una galeria d'imatges amb algunes de les pàgines del document, a més d'una entrevista amb els historiadors que van assessorat la periodista Agnès Rotger per fer aquest reportatge.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada