dimarts, 5 de febrer del 2013

Cap problema linguïstic amb Catalunya (Garcia de la Concha)

García de la Concha: "No tenim cap problema lingüístic amb Catalunya"

Víctor García de la Concha 

El Cervantes anunciarà en poques setmanes la creació d'un centre en "una de les grans universitats" dels Estats Units

 El director de l'Instituto Cervantes, Víctor García de la Concha, ha subratllat aquest dimarts que aquesta institució no té "cap problema lingüístic amb Catalunya" i ha destacat que "el que cal fer és dialogar".

 García de la Concha ha pronunciat aquestes paraules durant una trobada informativa organitzada pel Fòrum de la Nova Comunicació, en què ha assenyalat que pot haver-hi "casos puntuals" en els que no es compleix la legislació, però matisa que "les estadístiques de valoració de finals de batxillerat per part dels estudiants catalans i de la resta d'Espanya no són gaire diferents".

  D'altra banda, ha indicat que en poques setmanes s'anunciarà la creació d'un centre de l'Institut Cervantes "en una de les grans universitats dels Estats Units", on s'establirà un "observatori permanent" de la llengua espanyola de dubtes hispànics als Estats Units que serveixi de "referent" per a totes les universitats nord-americanes, i que estarà alimentat per universitats espanyoles i iberoamericanes.

  Així, "es podrà veure com és la dinàmica de la comunitat llatina estatunidenca, la relació de la llengua espanyola i l'educació als Estats Units, on els col·legis públics ofereixen un nivell mínim d'ensenyament d'espanyol", segons ha indicat.

  Després de preguntar-li per la 'marca Espanya' i el paper que hi juga la institució que dirigeix, García de la Concha ha assenyalat que "no existeix" com a tal, sinó que hi ha "moltes marques Espanya". "No n'hi pot haver només una", ha manifestat, i afegeix que el Cervantes és l'organisme que està fent "més marca Espanya i espera fer més marca iberoamericana".
  
D'altra banda, ha indicat que hi hauria d'haver un "control més gran del rigor més selecte de l'espanyol amb què es tradueixen les coses" i amb el qual s'etiqueten certs productes, com ara medicaments. Per això, considera que cal un acord entre l'Institut de Comerç Exterior i el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, entre d'altres agents.

L'Institut Cervantes, de la mateixa manera que altres institucions, també es veu afectat per la crisi, per la qual cosa ha adoptat una "política de gran austeritat" i manté les portes obertes a "mecenatges" amb la finalitat d'aconseguir dur a terme "projectes concrets" i així "seguir endavant", segons ha indicat el seu director.

Tot i que l'espanyol està per davant d'idiomes com el francès, l'alemany o el xinès, García de la Concha assenyala que encara queda molt per fer. Des que es va crear, el 1991, ha aconseguit tenir presència en 86 països i no s'ha tancat cap centre excepte el de Damasc a causa del conflicte que pateix Síria.

Tot i això, el director del Cervantes assenyala que la institució es troba "amb retard" respecte al British Council, el Goethe o l'Alliance Française, i que el que s'ha aconseguit fins avui "és molt poc si es compara amb les expectatives d'expansió de l'espanyol".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada