-Igual que a Catalunya-
El TC deixa també en suspens l'euro per recepta a Madrid
El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit recurs del Govern espanyol i també el presentat pel PSOE a Madrid contra l'article 2 de la Llei de Mesures Fiscals i Administratives de la Comunitat de Madrid, que va implantar l'euro per recepta des de principis d'aquest any.
La decisió comporta deixar en suspens el cobrament del gravamen mentre es resol sobre el fons de l'assumpte. El ple del Tribunal de garanties ha actuat en aquest assumpte de manera idèntica al que va resoldre el passat dia 15 en relació amb la mateixa mesura que s'aplicava a Catalunya.
Segons l'article 161.2 de la Constitució el Govern pot impugnar davant del TC decisions de comunitats autònomes, el que es tradueix en la seva suspensió durant 5 mesos, transcorreguts els quals el tribunal de garanties ha de resoldre si prorroga la mesura cautelar mentre segueix estudiant el fons o bé l'aixeca.
Segons la providència dictada pel TC, i en aplicació del citat article 161.2, la decisió adoptada aquest dimarts "produeix la suspensió de la vigència i aplicació del precepte impugnat, des de la data d'interposició del recurs" és a dir, des del passat 18 de gener. Aquesta decisió es comunicarà als Presidents de la Comunitat de Madrid i de l'Assemblea de Madrid.
A més, tant respecte del recurs del Govern central com del PSOE, es dóna un termini de quinze dies tant al Congrés dels Diputats com el Senat, per conducte dels seus presidents, i al Govern central, a través del ministre de Justícia, perquè "puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimessin convenients". Igual termini i possibilitat de personació es dóna a la Comunitat de Madrid i a l'Assemblea.La vicepresidenta i portaveu del Govern Soraya Sáenz de Santamaría va justificar en el seu moment la intenció del Govern de recórrer aquesta taxa perquè "vulnera el principi d'igualtat" dels ciutadans i es "grava un acte mèdic".
Entre els motius que va exposar, "els mateixos que en el recurs respecte de l'euro per recepta adoptat per la Generalitat", doncs el Govern "considera que es grava la prestació d'un servei del Sistema Nacional de Salut (SNS), a través de la prestació farmacèutica".
D'altra banda, la vicepresidenta ha destacat que l'euro per recepta "afecta les condicions d'igualtat dels ciutadans a l'hora d'obtenir una prestació farmacèutica i es grava un acte mèdic i, a més, s'aborden condicions d'expedició i dispensació de medicaments que és matèria reservada a l'Estat".
"Per tant, fem un exercici de coherència recorrent pels mateixos motius i amb el mateix instrument que es va recórrer en el cas de la comunitat autònoma de Catalunya. Considerem que l'euro per recepta aprovat per les comunitats autònomes vulnera competències que corresponen únicament a l'Estat i vulnera el principi d'igualtat", va afegir en l'esmentada ocasió la Sáenz de Santamaría, i alhora ha recordat que "l'Estat a optat per altres sistema equitatiu i que permet diferenciar per rendes i situacions en el pagament dels medicaments".
En el cas de l'euro per recepta a Catalunya el recurs del Govern de Mariano Rajoy va al·legar que la mesura afectava un supost regulat per una llei estatal i al·lega que les comunitats no poden incidir directament o indirectament en la fixació de preus de productes farmacèutics, segons estableix l'article 149.1.16a de la Constitució.
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada