divendres, 21 de setembre del 2012

Història Militar de Catalunya (2012)

Un historiador català,en Xavier Fernàndez i Cardona,nat a la Barceloneta,s'ha especialitzat en l'estudi de la -Història Militar de Catalunya-. És llicenciat en Filosofia i Lletres, Secció d’Història Moderna i Contemporània per la Universitat de Barcelona el 1978 i llegeix la Tesi de Llicenciatura: el “ M.L.E (Moviment Llibertari Espanyol) i el seu desenvolupament a Catalunya 1939-1945”. Es va Doctorar l’any 1993 amb la Tesi: “La Història de Catalunya a l’Ensenyament Primari i Secundari, 1975-1990”.
S’especialitza en el camp de la “Didàctica de les Ciències Socials, Didàctica de la Història, Didàctica del Patrimoni, museografia, iconografia històrica i història militar”.
Va ser Director General de Recerca de la 
Generalitat de Catalunya 2003-2006, essent Carles Solà conseller del Departament d’Universitats Recerca i Societat de la Informació.
Inicia les activitats en museografia a partir del 1992, en el Projecte de restitució parcial de la -Ciutadella Ibèrica de Calafell-. Gairebé en paral•lel va coordinar el projecte executiu històric i museogràfic del “Museu d’Història de Catalunya” i,que va ser un dels primers Models d’Europa de Museografia Didàctica i Interactiva en el camp de la Història Contemporània.
És membre del Consell de Direcció de la Revista Guix i va ser fundador i co-director de la revista:-Didàctica de las Ciencias Sociales, Geografia e Historia-. Va desenvolupar activitats de recerca i innovació en l'entorn dels llibres de text, ha generat models per a l’Educació Primària i l’Educació Secundària basats en la -interacció entre imatge i text-, que han estat àmpliament replicats des de finals del segle XX fins a l’actualitat. Entre les Col·leccions més reeixides destaquen les de BARCANOVA per al Cicle Inicial, i les de Teide per al Cicle Superior i 12-16.
Es autor de nombrosos articles i llibres de reflexió teòrica sobre la Didàctica de la Història i les Ciències Socials: Didàctica de las Ciencias Sociales i Ensenyar Història de Catalunya. Especialitzat en Història Militar, desenvolupa treballs i investigacions diverses en aquest camp. La seva obra més general són els 4 volums de la Història Militar de Catalunya i els dos complementaris sobre els Uniformes dels Exèrcits Catalans durant la Guerra de Successió.
A destacar la seva interpretació de les Batalles d’Empúries (195 aC) i de Muret (1213); així com les hipòtesis sobre la Geografia Emporitana durant l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, a partir de l’ús de fonts primàries, simulació, teoria de jocs, treball de camp i fotografia aérea. Impulsa activament la recuperació dels espais històrics de la batalla de l’Ebre, amb treballs de recerca o de divulgació: Ebro 1938La Batalla de l’Ebre, Història, paisatge i patrimoni”. Ha desenvolupat activitats de camp per identificar els espais del camp de batalla i participat activament en les campanyes cíviques en defensa de la integritat de les Serres de Pàndols i Cavalls.
Ha estudiat, i estudia, juntament amb Francesc Riart i Xavier Rubio la problemàtica de “Creació de l’Exèrcit Català del 1713-1714”, Ha intervingut en la Museïtzació de grans conjunts poliorcètics: Dalt Vila (Eivissa); Muralles de Ceuta; Muralles de Melilla. Ha coordinat o participat en les primeres excavacions arqueològiques de camps de batalla a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada