divendres, 12 d’octubre del 2012

La UE,guardonada amb el Nobel de la Pau (2012)

-Europa un Continent de Pau-

La Unió Europea, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau

 
Comisión Europea 
 
La Unió Europea ha estat guardonada aquest divendres amb el Premi Nobel de la Pau per "les seves més de sis dècades de contribució a l'avanç de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa", segons ha informat el Comitè Nobel del Parlament noruec.

L'anunci l'ha realitzat aquest divendres a les 11.00 hores el president del Comitè Nobel i secretari general del Consell d'Europa, Thorbjoern Jagland. Una hora abans, la televisió pública noruega NRK havia avançat a la seva pàgina web que la UE seria la guardonada en aquesta edició del Nobel de la Pau.

En un comunicat, el Comitè Nobel ha explicat que ja ha concedit diverses vegades aquest guardó a persones que han promogut la reconciliació entre Alemanya i França.

 "Des del 1945, aquesta reconciliació s'ha convertit en una realitat. L'atroç sofriment de la Segona Guerra Mundial va demostrar al món la necessitat d'una nova Europa. Durant un període de 70 anys, Alemanya i França han combatut en tres guerres. Avui, una guerra entre Alemanya i França és impensable. Això demostra com, per mitjà d'esforços benintencionats i construint una relació de confiança mútua, els enemics històrics s'han convertit en estrets aliats", ha explicat, a manera de justificació de la concessió del guardó.

En aquest sentit, ha recordat la incorporació de Grècia, Espanya i Portugal a la Unió Europea i el fet que la democràcia ha estat un requisit perquè es poguessin sumar al club comunitari.

 "La caiguda del mur de Berlín va fer possible que s'incorporessin a la Unió Europea diversos països del centre i de l'est d'Europa, de manera que s'obria una nova era en la història europea. La divisió entre l'est i l'oest va arribar al seu final; la democràcia s'ha enfortit, molts conflictes ètnics s'han solucionat", ha destacat el Comitè Nobel del Parlament noruec.

La institució ha destacat la pròxima incorporació de Croàcia al club dels vint-i-set, el començament de les negociacions amb Montenegro i la concessió de l'estatus de candidat a Sèrbia com a decisions que "reforcen el procés de reconciliació als Balcans". "L'última dècada, la possibilitat que Turquia s'incorpori a la UE ha suposat avenços en democràcia i en drets humans en aquest país", ha afegit.

"La UE s'enfronta actualment a greus dificultats econòmiques i a un descontentament social important. El Comitè Nobel noruec vol centrar-se en el que veu com l'èxit més gran de la UE: l'èxit de la lluita per la pau i la reconciliació i per la democràcia i els drets humans", ha dit la institució noruega, que ha destacat el paper "estabilitzador" que ha tingut la UE per transformar una Europa que era "un continent de guerra" en "un continent de pau".

Segons la seva opinió, el treball dels representants comunitaris reflecteix la "fraternitat entre nacions" i s'assembla als "congressos de la pau" als quals es referia Alfred Nobel en els criteris per concedir el premi per la pau.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada